VOEDZAME TUSSENDOORTJES

KLEURRIJKE GRANOLA

Neem een mix van noten en hak ze fijn.  Voeg hierbij pitten en zaden naar keuze.  Roer door dit mengsel 2 eetlepels honing en 2 eetlepels kokosolie of koolzaadolie.  Voeg eventueel wat grof zout toe.  Strooi het mengsel uit op een bakplaat en bak op 180° tot de noten goudbruin kleuren.  Wanneer het mengsel afgekoeld is, kun je er wat pure chocoladedruppels door roeren en eventueel gojibessen, rozijnen of andere stukjes gedroogd fruit.

 

STEVIGE WAFELS

Meng de droge ingrediënten, bestaande uit 100 gr volkoren speltmeel, 100 gr volkoren havermeel (of 100 gr havermout die je blendert tot meel), 1 el bakpoeder, snuifje vanillepoeder en 100 gr rietsuiker.

Meng de natte ingrediënten, bestaande uit 100 gr vetstof (gesmolten boter), 4 eigelen, puree van 1 grote gestoomde zoete aardappel die je mixt met 25 cl amandelmelk.

Meng alles samen en roer er dan 4 opgeklopte eiwitten door.  Bak de wafels tot ze goudbruin zijn.  Ideale manier om ook de niet liefhebbers van zoete aardappel deze groente te laten eten.

 

WAAROM VOEDZAAM?

1. Noten, pitten en (goji)bessen bevatten heel veel anti-oxidanten die zorgen voor ontgifting van onze lever.

2. Aanvoer van mineralen en vitaminen zorgen er rechtstreeks of onrechtstreeks voor dat onze hormonenbalans in orde blijft.

Havermout bevat veel jodium.  Ideaal is om dit te combineren met inname van vitamine A leveranciers, dan wordt jodium best opgenomen in ons lichaam.

Zoete aardappel is een leverancier van vitamine A die zorgt voor de productie van van een stof, belangrijk voor onze schildklier.

Pijnboom- en pompoenpitten, chiazaad, amandel- en cashewnoten maar ook zwarte chocolade bevatten veel magnesium die eveneens een belangrijke rol speelt in onze hormonenhuishouding.

Paranoten en zonnebloempitten zorgen voor het mineraal selenium.

3. Ontstekingsremmende werking:

Havermout, lijnzaad, chiazaad, amandelen, pistachenoten.  Ook griekse yoghurt en kefir, die we bij de granola kunnen eten, zorgen voor deze ontstekingsremmende werking.

4. Aanvoer van variëteit aan vitaminen:

Zoete aardappel: vitamine A en B3 (goed voor longen, spijsvertering, botten, tanden, zicht en huid)

Pitten, zaden en noten: verschillende vitamine B’s en vitamine E (omzetten van voedsel in energie, bescherming van cellen en weefsels, aanmaak rode bloedcellen, …)

 

Smullen maar!

 

VOEDZAME TUSSENDOORTJES
Schuiven naar boven