Zwangerschapsbegeleiding

Prenatale kinesitherapie

In de eerste prenatale sessie wordt naast een kennismaking stilgestaan bij de ongemakken die reeds opgetreden zijn en die nog kunnen volgen in het verdere verloop van de zwangerschap en uiteraard de mogelijkheden om deze te beperken. Ook houdingscorrecties, circulatie-oefeningen evenals houdings- en bewegingstips worden meegegeven.

In de tweede sessie wordt stilgestaan bij het verschil spanning – ontspanning. Tijdens de arbeid en de bevalling is het zeer belangrijk het verschil te voelen tussen een gespannen spier en een ontspannen spier en is het belangrijk om op commando te leren opspannen en loslaten. Kunnen relaxeren komt ook de laatste maanden voor de bevalling goed van pas.

Tijdens de laatste prenatale sessie kan de partner meekomen zodat hij/zij leert hoe men tijdens de bevalling kan steunen en bijstaan. De perstechnieken en ademhalingsoefeningen worden aangeleerd en het verloop van de bevalling wordt uitgelegd.

Postnatale kinesitherapie

Een vijftal weken na de bevalling nemen we de sessies terug op met het aanleren van de bekkenbodemspieroefeningen, de diepe buik- en rugspieroefeningen. Daarnaast worden ook rugontlastende technieken aangeleerd, evenals arm- en beenspieroefeningen. Indien nodig worden ook de relaxatietechnieken terug opgenomen.

Schuiven naar boven