Extra (anti-) Corona tips

Lieve mensen,

Afgelopen weken verdiepte ik me specifiek in verschenen medisch materiaal rond het thema: “hoe mijn lichaam sterker maken zodat virussen op een afstand blijven.”

Jullie konden een aantal tips en oefeningen vinden op deze site.  Ik zet mijn digitale ondersteuning nu even op pauze omdat de praktijk terug geopend wordt maar ik bied jullie in dit laatste bericht nog even een duidelijk overzicht.  Een inhoudstafel als het ware van de voorbije geposte berichten…

De kwaliteit van ons (geïsoleerd) leven hangt af van 2 cruciale factoren:

  • Onze creativiteit
  • Onze vitaliteit

Zeker in deze tijden is het een must om je vindingrijkheid te laten spreken.  Geen sociale uitjes, voor sommige misschien nog altijd werk op een laag pitje dus veel ‘vrije’ tijd, kinderen al wekenlang 24 op 24 onder 1 dak, enzoverder…  Op alle vlakken hebben we moeten zoeken naar zinvolle invulling en afleiding.

Onze vitaliteit kan ervoor zorgen dat we de moed hebben en energie om onze grenzen te verleggen op vlak van creativiteit.

Vitaal ben je pas als het op 3 vlakken goed zit:

  1. je mentale toestand,
  2. je fysieke toestand en
  3. je sociale toestand.

De berichten die jullie terugvinden, zijn te catalogeren onder 5 grote noemers. Per thema geef ik hieronder de desbetreffende berichten mee en herhaal in het kort de actuele EXTRA CORONA TIPS.

1. Bewustwording / beter denkpatroon

Angst is in deze tijden de emotie die bij vele mensen weleens  op de voorgrond treedt.  Onzekerheid over de toekomst, onzekerheid over werk, financiële problemen, bang om ziek te vallen, bang om ouderen te verliezen, enzoverder.  Probeer deze gedachten niet de baas te laten worden.  Je relativeringsvermogen speelt hierin een grote rol en vooral je focus op andere constructieve zaken.

Berichten: 6/4, 14/4, 21/4

2. Ontspannen en rusten

Ademhalingsoefeningen zijn een must in deze tijden.  Niet alleen ter versterking van onze longen maar vooral ook als ontspanningstechniek.  De focus even op je adem leggen, kan rustgevend werken op voorwaarde dat je jezelf toelaat je adem te laten zijn wat het is.  Je kunt het overal doen, ideaal als je denkt even over te lopen van alle prikkels rondom jou.  Daarnaast is yoga een ideale manier om de rest van je lichaam tot ontspanning te brengen.  In de berichten zijn een aantal yogavormen te vinden: yin, yang en dru.  Lees de info vooraleer je aan de oefeningen begint!

Berichten: 19/3, 26/3, 3/4, 6/4, 14/4, 16/4, 25/4, 2/5

3. Gezonde voeding

Naast de basisregels van de gezonde voeding, kunnen we een aantal extra tips meenemen in deze periode:

  • Zorg voor voldoende magnesium, zink, vitamine C en D.
  • Neem voldoende gezonde vetten (avocado, noten en pitten, olijfolie, vette vis, …)
  • Probeer zoogdieren vlees te beperken en leg de focus op zeevoedsel (vis, zeewier)
  • Drinken van hete thee, zou net zoals het nemen van een heet bad, virussen afschrikken
  • Naast een grote variatie aan groenten en fruit, wordt gezegd dat appels een specifieke stof bevatten die secundaire aandoeningen aan de longen kunnen tegengaan.  Ook paddenstoelen zouden als schimmel virussen en bacteriën op afstand houden

Berichten: 21/3, 24/3, 31/3, 1/4, 7/4, 12/4, 18/4, 23/4, 29/4

4. Gezond bewegen

Naast de noodzaak om af en toe te stretchen en te mobiliseren, hebben krachttraining en intervaltraining hun nut bewezen in een medisch kader.  Door de celopbouw die je in de herstelfase na de training hebt, komen er stoffen vrij die antiviraal kunnen werken… Ook je hart dagelijks eens een tiental minuten sneller doen slaan, is zeer goed voor je fysieke gezondheid!

Berichten: 21/3, 30/3, 9/4, 19/4, 28/4

5. Verbinding met de omgeving

Omdat we in deze tijden onszelf moeten afremmen in lichamelijk contact en daardoor de contacten al wat minder spontaan aanvoelen, blijft het zeer belangrijk om verbinding te blijven maken met de omgeving, jezelf en de natuur rondom jou. 

Berichten: 28/3, 6/4, 16/4

Af en toe wat tijd en aandacht schenken aan deze 5 categorieën, kan ervoor zorgen dat je vitaliteit verbetert of op peil blijft.  Ik wens jullie gezonde komende maanden toe!  Zorg voor jezelf en je naasten.

Tot gauw,

Hannelore

Extra (anti-) Corona tips
Schuiven naar boven