Gezonde wandeling, deel 3: vlees, vis, gevogelte en eieren

vogel vis ei

Eiwitten zijn onontbeerlijk voor de groei en nodig voor het herstel van de weefsels en de uitbouw van ons immuunsysteem. Ze komen hoofdzakelijk voor in vlees, vis, gevogelte en eieren.  Deze voedingsstoffen zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar zijn ook onze voornaamste bron van ijzer en van vitamine B12 (noodzakelijk voor aanmaak van bloedcellen).

Men gaat ervan uit dat wij elke dag 1 gr eiwitten nodig hebben per kilogram lichaamsgewicht.  Een persoon van 70 kg zou dus per dag 70 gr eiwitten moeten eten. Dit staat echter niet gelijk aan 70 gr vlees aangezien naast eiwitten ook nog vet aanwezig is in vlees. Daarom is het aangeraden om vlees voldoende af te wisselen met gevogelte en vis.

Belangrijk om te weten is dat ons lichaam geen eiwitten opslaat.  Het teveel wordt dus afgevoerd.  Een normale voeding dekt dus ruimschoots onze behoefte aan eiwitten.  Een onevenwichtige voeding zonder dierlijke eiwitten kan leiden tot een verhoogde kwetsbaarheid, een slechte weerstand en verlies van spiermassa.  Tenzij dit tekort wordt ingevuld door kwalitatieve vegetarische producten.

Gezonde wandeling, deel 3: vlees, vis, gevogelte en eieren
Schuiven naar boven