MEDITEREN VOOR IEDEREEN

Lieve lezers,
Voor diegene die een beetje tijd over hebben dezer dagen, kan ik jullie aanraden om jezelf wat te trainen in eenvoudige meditatie.  Het kan je helpen om het drukke leven nadien terug op te pikken en misschien op een andere manier te beleven.  Mediteren is helemaal niet zweverig, integendeel het is heel dicht bij jezelf komen.
Voor jullie heb ik een hartmeditatie klaarstaan.  De achtergrondmuziek is de mantra: Aad Guray Nameh, die zorgt voor bescherming (van je hart).  Die mag maar moet je helemaal niet meezingen.  Voor wie de eerste keer mediteert, is het aan te raden je vooral te focussen op je ademhaling zodat je halverwege niet plots begint blokkeren omdat de gedachte bij je opkomt dat je gekke dingen aan het doen bent.  Probeer de muziek dan vooral als rustgevende achtergrond te gebruiken.
Wat is mediteren?
Zie je lichaam en je brein als gereedschap.  Sport, beweging, stretching zijn instrumenten die je nodig hebt om je lijf in goede conditie te krijgen.  Meditatie en relaxatie zijn de instrumenten om hetzelfde te doen met je geest.  Meer is het niet.
Zeker in deze moderne tijd (waar prikkels nooit veraf zijn) kan het best wel eens van pas komen je hoofd weer even leeg te laten lopen zodat je terug je rust vindt.  Als we de gepaste instrumenten vinden die we bovendien goed leren gebruiken, hebben we meer het gevoel dat we vat hebben op onszelf.  Dat kan ons helpen minder snel te doen overlopen.  Het helpt ons bovendien onze geest terug te herstellen van alles wat op ons af komt.  Zeker mensen die slaapproblemen hebben, kunnen baat hebben bij meditatie.
Waarom mediteren?  
Ik haalde het in mijn vorige bericht al even aan.  Door meditatie heb je invloed op je nervus vagus, die een belangrijk onderdeel is van je parasympatisch zenuwstelsel, dat voor rust in je lichaam kan zorgen.
De innerlijke rust in je hoofd is belangrijk om jezelf te kunnen resetten.  Even de rommel wegvegen die je hoofd vol deed lopen om zo weer een nieuwe start te kunnen nemen.
Meditatie – oefening
In deze hartmeditatie gaan we ons voorstellen dat ons hart een bloem is, waarvan de bladeren nog helemaal dichtgevouwen zijn.
We gaan in kleermakerszit zitten (maak het je comfortabel door een plat of dik kussen te gebruiken).  Voor wie deze houding te moeilijk is, kan het even goed op een stoel in zit.
Tijdens het mantra lied ga je eerst je beide handen op je hart leggen en denken aan alle mensen van wie je houdt.  Probeer je daarna in te beelden dat je je hart blaadje per blaadje gaat openen voor deze mensen die je graag ziet.  Plaats je handpalmen tegen elkaar voor je borst, je schouders zijn laag en je maakt op het ritme van je ademhaling een beweging vanuit je hartstreek naar voor tot je armen gestrekt voor je uit zijn gericht.  Adem in terwijl je je armen uitstrekt en terug uit als je je handen terug naar je hart brengt.  Probeer je eigen ritme te volgen en doe deze oefening zo traag mogelijk.  Het makkelijkste is je in eerste instantie te focussen op je ademhaling en op die manier je hoofd leeg te maken.  In een laatste fase ga je terug over naar beide handen op je hart om de oefening af te ronden.

Veel plezier!!

 

MEDITEREN VOOR IEDEREEN
Schuiven naar boven