FIFTY SHADES OF GREEN

“Het is het huwelijk van de ziel met de natuur, die het brein vruchtbaar maakt en geboorte geeft aan de verbeelding”

En bam!  Dan zijn we plots in de lente gekatapulteerd, net toen we écht genoeg hadden van de sombere, natte en grauwe winter.  Zeker afgelopen weken heeft de natuur een serieuze metamorfose meegemaakt.  Bloemknoppen barsten open, nesten worden gebouwd, insecten komen terug tevoorschijn, de dagen zijn al heel wat verlengd, de barbecues worden weer bovengehaald…
Met hernieuwde energie kunnen we terug volop aan de slag in onze moestuin; de lentekriebels zijn aanwezig!
Ideaal om in onze vrije tijd van een lente bosbad te genieten!
Ga naar je dichtstbijzijnde park of bosje en zet je zintuigen op scherp.
Naast de voordelen van ‘groen’ en ‘buiten’ die ik in het bericht van 21 maart neerpende, volgen er hier nog een paar…

Oefeningen in het bos

Wat ruik je allemaal?

Afhankelijk van het tijdstip dat je er bent en de weersomstandigheden, kun je heel wat verschillende geuren opmerken.  Probeer zeker eens een bosje als het pas geregend heeft, zalig!  De bosgrond ruikt dan extra aards.  Deze geur heeft zelfs een concrete naam: petrichor.  Doordat de regendruppels op droge grond terechtkomen, mengen ze zich met de moleculen van de aarde.  Samen verdampen ze terug in de lucht.  Na een regenbui zit de bosgrond vol met goede bacteriën en is het dus zeer gezond om te gaan bosbaden.  Zo kun je the good stuff ten volle inademen!

Wat zie je rondom jou?

Vergeet niet om ook boven je te kijken naar de kleurenpracht.  Probeer alle verschillende tinten groen te ontdekken in dit seizoen.  Stap rond en denk dat je je fototoestel mee hebt.  Sta even stil bij de mooie kiekjes die je zou willen maken maar leg ze vast in je hoofd i.p.v. je gsm erbij te nemen.

Durf ook te voelen.

Kijk naar iets en probeer jezelf voor te stellen hoe het zou aanvoelen.  Neem het dan ook vast of streel het en kijk of je intuïtie klopte met hoe het echt aanvoelt.

Proef het bos in dit seizoen.

Probeer eens de bittere gele blaadjes van de paardenbloem.  Pluk dit bloempje enkel als het op plaatsen staat waar honden niet bij kunnen om te plassen!
Pluk enkele brandnetels en maak er lekkere thee of brandnetelsoep van.  Brandnetels zijn heel erg helend en gezond.  Ze bevatten vier keer meer ijzer dan spinazie en meer vitamine C dan sinaasappels.  Ze zitten vol mineralen en vitaminen.  Weetje: vroeger werd brandnetel gebruikt als natuurlijk viagra.  De zaadjes worden ook aangeraden voor mensen met weinig energie of symptomen van burn – out.

Zet je oren open en luister naar je bos.

Doe hierbij je ogen eens dicht zodat je enkel en alleen gefocust bent op wat je hoort.  Probeer dit eens ’s morgens maar ook ’s avonds en merk de verschillen op.

Conclusie: laten we vooral niet vergeten ons ook te focussen op het vele mooie en goede rondom ons…

FIFTY SHADES OF GREEN
Schuiven naar boven