Gezonde wandeling, deel 2: groenten en fruit

We zetten de gezonde wandeling verder. Na het drinken van water, nu het eten van groenten en fruit.

Groenten en fruit zijn rijk aan vitaminen, vezels, mineralen en antioxidantia. Omdat ze vetarm zijn, brengen ze bovendien weinig calorieën aan. Het verschil tussen groenten en fruit is dat fruit rijker is aan glucose, fructose en sacharose. Dit zijn vormen van suiker. Alle formules zijn ok: vers, diepgevroren, in blik, rauw, gekookt, in de vorm van sap, moes, salade, … Geef wel de voorkeur aan seizoensvruchten, deze zijn bovenaldien ook smaakvoller en goedkoper.

Idealiter zouden we een portie soep, een portie gekookte en een portie rauwe groenten moeten nuttigen op een dag. Indien u past voor soep, vervang ze dan door een extra portie gekookte groenten.
Fruit is zeer gezond bij het ontbijt en ook onder het middagmaal; let op voor fruit na 16u, zeker als u last hebt van de darmen.
Als de schil eetbaar is, kan u ze gerust mee eten nadat u deze grondig hebt afgespoeld. Deze schil is heel rijk aan vezels, vitaminen en andere interessante stoffen. Let op voor gedroogde vruchten: deze bevatten heel wat meer suikers en dus meer calorieën.

Trucs om per dag 5 porties te eten

  1. Maak een grote kom soep zodat je, als je zin hebt, een tas kunt opwarmen als tussendoortje.
  2. Zet een fruitschaal in het zicht!
  3. Doe rauwkost op je broodje, ook als ontbijt kun je banaan pletten of moes maken van een zachte vrucht als beleg.
  4. Sla diepvriesgroenten in.
  5. Voeg vruchtenmoes bij yoghurt of platte kaas ipv suiker.
  6. Denk aan fruit als dessert.
  7. Drink ’s morgens sap bij je ontbijt.
  8. Doe fijngesneden groenten bij je omelet, op je pizza…
  9. Verwerk fruit in melkproducten zoals milkshake, fruityoghurt, …
  10. Maak slaatjes van seizoensvruchten.
Gezonde wandeling, deel 2: groenten en fruit
Schuiven naar boven