Er wordt aangeraden om op een week 25 verschillende soorten groenten/fruit te eten. 

Waarom?

De kleuren in groenten en fruit ontstaan door bepaalde stoffen, namelijk fytochemicaliën.  Fyto betekent ‘van een plant afkomstig’ dus vertaald: chemicaliën van planten…  Er bestaan ontelbaar veel soorten en ze hebben allemaal positieve effecten op de gezondheid.  Om zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen, is het een must om zoveel mogelijk variatie in je kleurenpalet te steken.
Deze fytochemicaliën bevatten heel veel anti-oxidanten.  Dat zijn de heilzame stoffen die onder andere de vrije radicalen (de slechte stoffen) in ons lichaam teniet kunnen doen.
Enkele voorbeelden…
Tomaten bevatten veel lycopeen, die beschermend kunnen werken tegen (prostaat)kanker.
Paprika bevat veel vitamine C en bètacaroteen, wat omgezet wordt in vitamine A en goed is voor ons immuunsysteem.
Komkommer bevat de anti-oxidant chlorofyl en bètacaroteen, eveneens goed ter versteviging van ons immuunsysteem.

Daarom voor jullie vandaag een gerechtje om je weerstand een boost te geven.  Een lentesalade vol kleur. 

Snijd een halve gele, halve groene en halve rode of oranje paprika in kleine blokjes.  Doe hetzelfde met een grote gepelde tomaat en een halve komkommer.  Verbrokkel een stuk fètakaas en rooster 3 eetlepels pijboompitten.  Snijd wat platte peterselie fijn en meng alles dooreen.  Voor de liefhebbers kan er een geperst teentje look over.  Kruid met grof zout, zwarte peper en giet er wat olijfolie over.  Zorg dat de salade goed fris is als je hem wil eten.

Smakelijk!!